17.2.2013

Uuden projektin alku

Viime vuosina netissä on pyörinyt jos jonkinlaista hyväntekeväisyysprojektia neulonnan saralla. On kerätty sukkia, lapasia, myssyjä, nuttuja yms. kaikenikäisille. Olen itsekin ottanut osaa useampaan, mutta pienten lasten äidin sydäntä lähinnä ovat vauvojen ja lasten tarpeet. Muutaman kuukauden asiaa mietittyäni päätin ottaa yhteyttä Vaasan keskussairaalan synnyttäneiden sekä vastasyntyneiden tehovalvonnan osastoihin kyselläkseni onko heillä tarvetta pienille villasukille - sekä osastolla pidettäviksi ja sinne jääviksi että kotiin lähtijöille jaettavaksi. Vastaukset olivat arvattavasti erittäin ilahtuneita.

Syy, miksi päätin ryhtyä tähän projektiin, löytyy meiltä kotoa. Tarkemmin sanottuna heitä on kaksi. Esikoispoikamme syntyi Naistenklinikalla Helsingissä (2006) ja nuorempi täällä Vaasassa (2011). Ensimmäinen kiireellisellä sektiolla ja toinen hätäsektiolla. Olen ollut kahdesti siinä suunnattoman hädän tilassa, kun viimeiset kuulemani sanat ovat olleet "Äkkiä, vauva kuolee just!" Viimeksi muistan kuulleeni vielä jonkun huutavan vastasyntyneiden elvytyskärryä ennen kuin lähti taju. Nukutushetkellä olin varma, että herätessäni saan surullisia uutisia, mutta toisin kävi, taas. Tiedän, etteivät villasukat pelasta yhdenkään vastasyntyneen henkeä, mutta tällaisen tavallisen pulliaisen on vaikea auttaa mitenkään muuten. Jos jotain voin tehdä, niin ainakin neuloa sukkia pienten vastasyntyneiden paleleville jaloille.

Vuosi 2006. Esikoinen muutaman päivän ikäisenä, vointi jo huimasti kohetuneena vastasyntyneiden valvontaosastolla.

Miksi juuri Vaasa?

Tänne ei tietääkseni ole vielä suuremmalla väellä kerätty villasukkia. Paikalliset Martat ilmeisesti toimittavat joskus sukkia sairaalaan, mutta isompaa ja laajempaa projektia ei ole järjestetty. Vein aikoinani Naistenklinikalle 10 paria neulomiani sukkia kiitokseksi lapseni hyvästä hoidosta valvontayksikössä. Kun menin synnyttämään toista lastamme, vein saman verran sukkia myös Vaasan keskussairaalaan. Ne ovat toki hyvä alku, mutta lisää varmasti kaivataan. Vaasassa syntyy vuosittain noin 1450 vauvaa.

Aikataulusta

Joku takaraja on syytä vetää, koska projekti ei voi jatkua loputtomiin. Toimin mielelläni sukkien vastaanottajana, mutta en voi varastoida niitä kovin montaa kuukautta. Ehdotan siis, että sukkien toimittamisaikaa olisi toukokuun alusta heinäkuun loppuun, minkä jälkeen toimitan kaikki sairaalaan, sekä synnyttäneiden osastolle että vastasyntyneiden tehovalvontaan, keskosille. Osoitettani voi pyytää sähköpostitse: sadunlangoilla (a) gmail.com

Millaisia sukkia?

Mikä tahansa villalanka käy, kunhan se ei ole liian karhea tai tietenkään liian paksu, kun kyseessä ovat pienen pienet sukat. Värillä ei ole väliä, mutta vastasyntyneiden vanhempia varmasti ilahduttaisivat mieluummin iloisen väriset sukat kuin pelkät mustat tai harmaat. Valmiissa sukissa ei saa olla mitään voimakasti tuoksua tai eläinten karvoja. 

Malleista parhaimpia ovat esimerkiksi Junasukat sekä Supervauvan polvisukat, mutta toki kaikki sukat otetaan lämpimästi vastaan. Junasukista voisi (minun mielestäni) jättää yhden nurjan raidan jalkapöydän päältä pois, jotta sukat istuisivat paremmin pienenpieniin jalkoihin.

Projektin ensimmäinen sukkapari. Lanka vaaleanvihreää Novitan Nallea useamman vuoden takaa.

Toivon, että projekti innostaisi mahdollisimman montaa neulojaa ympäri Suomen. Yksikin sukkapari on tärkeä. Jokaiselta löytyy takuulla kerien jämiä eikä pieniin sukkiin kulu paljonkaan lankaa tai aikaa. Tietoa projektista saa vapaasti jakaa eteenpäin!

Yhteistyöterveisin,
Satu

13 kommenttia:

  1. Ehdottomasti mukana!
    Jaan tämän kirjoituksen facebook sivullani, siellä minulla on Villasukka keräys ennestään. Meidän villasukat ja huivit menee Inkoon vanhainkotiin, mutta välillä on kivaa neuloa pienen pieniä vauvasukkiakin.
    Tässä enemmän meidän projekteista: http://sockor.blogspot.fi/ ja https://www.facebook.com/groups/281474291948618/

    VastaaPoista
  2. Katsoin sinun suloista kuvaa esikoisesta ja mieleeni juolahti heti, että vauvat tarvitsee myös pipot jotka sopii sukkiin. Saanko myös neuloa muutaman pipon?

    VastaaPoista
  3. Olen mukana. Ja jain link myös meidän tekeväisyys ryhmään facebookissa. . http://www.facebook.com/groups/452182504852240/

    VastaaPoista
  4. Kiitokset molemmille!

    Salix, minunkin mielessäni kävivät pienet lapaset ja myssyt, mutta päätin lopulta keskittää tähän keräykseen vain sukat. Mutta totta kai vien perille myös pipot, jos niitäkin jaksat neuloa! Synnyttäneiden osastolla niille varmasti onkin käyttöä, mutta epäilen, että ei välttämättä keskolassa. Ainakin meidän esikoisemme kohdalla oli tärkeää, että myssy oli myös päälaelta avoin ja mahdollisti lääkkeiden annostelun kahden kanyylin kautta, jotka olivat siis kiinni vauvan päässä, tuon verkkomyssyn alla.

    Annika, huomasin ryhmässänne olevan myös joitakin pietarsaarelaisia. Olen sieltä kotoisin ja voin varmasti joku kerta noutaa sukkalähetyksen siellä käydessämme, vaikka sitten heinäkuussa Jaakon Päivien aikaan!

    VastaaPoista
  5. Ihan mahtavaa!!!! Yritän saada aikaiseksi jotain!! <3 Omat pallerot jo 5v ja 7v, mutta molemmat Vaasassa syntyneitä. Villasukkia pitivät synnärillä jalassa ja lopputarkastuksessa kätilö otti ne talteen ja sanoi, että ottaa ne pois aina tässä vaiheessa kun niin moni pari eksyy vahingossa ja ei vahingossa vauvan mukana kotiin ja heillä on oikeesti pulaa sukista. Mun äiti on ihan neulomishullu, voin hänellekin sanoa tästä - sillä on suunnilleen vino pino jo valmiina ihan huvikseen kudottuja vauvan sukkia, noita junasukkia, kotona. :D

    Laitan sulle vielä sähköpostia ja jaan myös tän mun blogin fb-sivuilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset! Sähköpostiin jo vastasinkin.

      Poista
  6. Hei!

    Tänään minun kaksi siskontyttäret täyttävät 4 viikkoa <3 <3 <3. Mutta he tulivat viikossa 31+2 (naistenkiliniikassa kuten sinun esikoinen, nyt he ovat Kätilö-opistossa vielä viikon ). Silloin he olivat 1,5 kg, nyt 2 kg!

    Olen kova neuloja ja siksi keksin heti uusia malleja ja kaavoja (sanotaanko niin? On niin ruotsinkielinen :/) sekä sukille, lapasille että myssyille prematur-vauvoille. Olen siis just siinä vaiheessa että saan nyt tehdä niistä kaavoista isompia kokoja - ja kokeilla niitä! Siskoni asuu Helsingissä ja minä Vaasassa mutta posti kuljee nopeesti. Sain esimerkiksi jo selvä että noin pienille vauvoille käy "tavallisemmat" sukkamallit, siksi vauvat eivät liiku melkein ollenkaan, ja että kädet ovat yleensä kylmiä. Viimeistään kun vauva sirtyy intensiivihoidosta myssystäkin tulee käyttöä, kun he eivät enää on Hawaii-ilmastossa ja suurin osa lämmöstä lähtee päästä.

    Jonkin verran teen myös kaavoja prematur-vaatteihin, mutta olen vaan aloittamassa siinä.

    Eli tarjoan teille sekä minun neulekaavat (sukkia, lapasia ilman peukaloita että myssyjä) että mahdollisuuden kysyä koosta tai muodosta. Jos joku kaksikielinen voisi autta minua kääntämään ohjeet suomeksi, niin saatte niitä ;) Ota yhteyttä vaan (liselott.nystrom[at]korsholm.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnosta projektia kohtaan! Voin toki kääntää ohjeitasi suomeksi. En usko, että tarvitsemme montaa eri kokoa, ihan pari riittää.

      Poista
  7. Liselott, jag skickar e-mail åt dej!

    Itseasissa minä jo mietin sitä, että koko tämä hieno kirjoitus pitäisi saada myös ruotsiksi. Kuka jaksaisi kääntää sitä? Osaako Satu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaan kyllä, mutta en tiedä onko se välttämättä tarpeen. Tuskin tänne tätä tekstiosuutta niin valtavasti tulee (tai ainakaan enempää kuin ensimmäisessä viestissä), lähinnä valokuvia valmistuneista sukista. Idean varmasti jokainen ymmärtää tuon ensimmäisen tekstin perusteella, vaikka asia onkin vain suomeksi. Voin kuitenkin jatkossa kirjoittaa molemmilla kielillä.

      Poista
  8. Sisko-rakas, olet ihana. :) Jos voin virkata jotain, osallistun ehdottomasti! Kutominen kun ei ole mun juttu.
    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Eivätköhän virkatut käpälänlämmittimetkin kelpaa mainiosti, kunhan lanka on villasekoitetta ja konepestävää. Virkattujen tossujen ohjeitakin on netti pullollaan :)

      Poista